Verzorging van pothortensia – In eenvoudige stappen

Hortensia

Verzorging van pothortensia – In eenvoudige stappen

Pothortensia zijn prachtige, kleurrijke bloemen die elk huis of tuin kunnen opfleuren. Ze zijn niet alleen populair vanwege hun schoonheid, maar ook vanwege hun gemakkelijke verzorging. Als je de volgende basisregels volgt, zul je geen problemen ondervinden bij het kweken van deze planten.

Kies de juiste pot!

Hortensia groeien snel, dus als je weinig tijd hebt, kun je de jonge plant direct in een grotere pot planten, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om zich te verspreiden. Dit is erg belangrijk voor een gezonde groei. Vergeet ook niet dat een goede drainage essentieel is; de plant mag nooit in water staan! Dit kun je regelen door de grond luchtig en kruimelig te houden. Kies daarnaast voor een humusrijke grondmix die licht zuur is (pH 5.5-6.5) voor optimale plantenvoeding.

Lichtomstandigheden

Hortensia houden het meest van halfschaduw – het is belangrijk om een evenwicht te vinden. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verschroeien, terwijl te weinig zonlicht kan resulteren in een minder overvloedige bloei. Ideaal is een plek waar de potrozen ‘s ochtends of laat in de middag direct zonlicht krijgen, maar in de heetste periodes van de dag in de schaduw staan.

Water geven aan pothortensia

Zoals eerder vermeld, houden hortensia van vochtige grond, maar verdragen ze geen stilstaand water. Geef ze regelmatig water, vooral in warme periodes, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Zorg ervoor dat er geen water onder in de pot blijft staan! Voorzichtig water geven is essentieel vanwege het grote bladoppervlak. Als de plant niet genoeg water krijgt, zullen de bladeren snel verschrompelen en verwelken. Afhankelijk van de mate van uitdroging kan een eenvoudige watergift soms niet voldoende zijn en is het aan te raden om de wortelkluit enkele uren in een bak met water te plaatsen.

Voor het water geven van hortensia bevelen we het gebruik van Greenman Floralia aan, een speciaal, chemievrij, microbiologisch product dat je sierplanten weer tot leven brengt, hun immuunsysteem verbetert, de bloei bevordert en een bijdrage levert aan kleurrijke en gezonde potplanten.

Temperatuur en luchtvochtigheid

De ideale temperatuur voor hortensia ligt tussen de 15-25°C. Plaats ze niet op een tochtige plek, want ze kunnen slecht tegen plotselinge temperatuurschommelingen! Ze houden van een hoge luchtvochtigheid. Als de lucht te droog is, kun je de omgeving bevochtigen met een waterspray of, nog beter, een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid op peil te houden. Dit helpt ook om schimmelziekten te voorkomen.

Snoeien van pothortensia

Het is het beste om hortensia te snoeien na de bloei, zodat je de dode bloemen verwijdert en de nieuwe scheutgroei stimuleert. Zorg ervoor dat je de plant niet te veel kaal knipt, want dat verdraagt ze slecht! Verwijder regelmatig de dode of beschadigde bladeren en bloemen om de plant gezond te houden en om de aanmaak van nieuwe bloemen te stimuleren.

Verpotten

Volwassen pothortensia moeten elk jaar of om de twee jaar worden verpot om te zorgen voor verse, voedzame grond en voldoende ruimte voor de wortels om te groeien. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar.

Winterverzorging van pothortensia

Als je hortensia ‘s winters binnen houdt, zet ze dan op een koele, lichte plek met een temperatuur van ongeveer 10-15°C. Verminder het watergeven aanzienlijk, maar laat de grond niet uitdrogen! Als ze buiten staan, zorg dan voor de juiste winterbescherming, bijvoorbeeld door de voet van de plant te bedekken met mulch.

Met deze eenvoudige stappen en het gebruik van biologische plantenvoeding zoals Greenman Floralia, kun je genieten van prachtige en gezonde hortensiadie je huis of tuin het hele jaar door zullen opfleuren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *