Komkommers: Van zaaien tot oogsten

Wereld Komkommer Dag

Komkommers: Van zaaien tot oogsten

De Komkommer is een veelzijdige, vitamine-rijke groente die gemakkelijk te kweken is in kleine tuinen en balkonbakken. Wat zijn de basisbehoeften, wanneer rijpen de vruchten, waar moeten we op letten tijdens de oogst, en welke fouten moeten we vermijden?

Komkommer planten vanuit zaad

Timing

Komkommerzaden kunnen worden gezaaid nadat de voorjaarsvorst voorbij is, eind april of begin mei, wanneer het weer al warm is. Als we de zaailingen willen voorzaaien, kunnen we de zaden al eind maart binnenshuis zaaien en midden mei buiten planten. De zaden groeien zeer snel onder ideale omstandigheden! Als we ze nog niet buiten kunnen planten, kunnen we ze rustig binnenshuis verder kweken in een grotere pot.

Bodemvoorbereiding

Komkommers houden van goed doorlatende, voedingsrijke grond. Maak de grond goed los en zorg ervoor dat deze kruimelig en luchtig is. Probeer bodemverdichting te vermijden. Voeg tijdens het planten Greenman Agro toe om de snelle groei van de plant te bevorderen. Greenman Agro zorgt voor en stimuleert de vroege groei van de plant en bevordert de groei van de gastheerplant.

Zaaiwijze

Als we direct in de tuin zaaien, plant de zaden dan 2-3 cm diep. Laat ongeveer 60 cm ruimte tussen de rijen en 30-45 cm tussen de planten. Ruimte is nodig voor ideale groei!

Komkommer planten als zaailing

Binnen kweken

Bij het kweken van zaailingen, gebruik potgrond die bedoeld is voor zaailingen, om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen. Houd de potten op een warme, lichte plaats en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is!

Uitplanten

Wanneer de zaailingen een hoogte van 10-15 cm bereiken en het vorstgevaar voorbij is, kunnen we ze in de tuin planten. Wen ze enkele dagen aan de buitenomgeving voordat je ze plant, zodat ze sterker worden. Tegen die tijd hebben ze al de zaailingblaadjes verloren en verschijnen de eerste echte komkommerbladeren naast de ranken. Voeg Greenman Agro toe tijdens het planten om de snelle groei van de plant te bevorderen. Greenman Agro zorgt voor en stimuleert de vroege groei van de plant en bevordert de groei van de gastheerplant.

Verzorgen van komkommers

Zonlicht en temperatuur

Komkommers houden van veel zonlicht, laat ze dagelijks minstens 6-8 uur zon krijgen! Een constante warme temperatuur is ideaal voor hen, wat neerkomt op ongeveer 21-26°C.

Water geven en voedingsstoffen

Komkommers hebben oppervlakkige wortels, dus zorg ervoor dat ze voldoende water en voedingsstoffen krijgen dicht bij het grondoppervlak. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, omdat ze daar gevoelig voor zijn. Houd de grond altijd licht vochtig, maar niet drassig! Ze hebben veel voedingsstoffen nodig, maar voelen zich al goed in een humusrijke grond.

Steun en snoeien

Komkommers zijn klimplanten en hebben daarom een steunstructuur nodig. Gebruik een rooster of net om de plant op te laten groeien. Snoeien helpt ook bij een overvloedige oogst: verwijder zwakke of beschadigde scheuten en leid de plant naar de steun! Ze grijpen gemakkelijk vast met hun karakteristieke ranken en kunnen alles “vastpakken” wat ze kunnen bereiken. Verwaarloos de steunstructuur niet, want dit heeft invloed op de opbrengst en als de vruchten op de grond moeten groeien, zijn ze veel vatbaarder voor plagen en ziekten!

Oogsten

Komkommers groeien snel en kunnen anderhalve tot twee maanden na het zaaien al geoogst worden. Controleer de plant regelmatig, want ze blijven continu nieuwe vruchten produceren – laat ze niet te lang zitten, zodat de plant zich kan concentreren op het produceren van nieuwe vruchten. Oogst met een scherp, schoon gereedschap en probeer de plant niet te beschadigen!
Verzorging van komkommers
Verzorging van komkommers

Welke fouten kunnen we maken bij de verzorging van komkommers?

Uitplanten: De binnen gekweekte en vervolgens uitgeplante zaailingen zijn gevoelig voor de verhuizing. Wen ze geleidelijk aan de nieuwe omstandigheden en zorg ervoor dat de wortels niet beschadigd worden als ze klaar zijn om buiten geplant te worden!
Plagen en ziekten: Komkommers zijn gevoelig voor meeldauw, het mozaïekvirus en bladluizen, waarvan de behandeling niet mag worden verwaarloosd. Grijp zo vroeg mogelijk in! Deze veelvoorkomende problemen kunnen op lange termijn de opbrengst ernstig beïnvloeden!
Water geven: Het is goed om te weten dat regelmatig gebruik van Greenman Agro veel kan helpen om het immuunsysteem van de plant te versterken en een geschikte microbiële gemeenschap te vormen, en het kan ook uitstekend helpen bij het verhogen van de opbrengst. Voor komkommers wordt aanbevolen om eenmaal per week water te geven met een verhouding van 10/1 dl verdund met water.

Greenman Agro

Het microbiologische product Greenman Agro is een uniek, speciaal probiotisch opbrengstverhogend product dat geschikt is voor alle teeltgewassen. Het verbetert de bodemkwaliteit, verhoogt de activiteit van het bodemleven, ondersteunt de humusvorming en versterkt bij regelmatig gebruik het immuunsysteem van de plant, waardoor deze beter bestand is tegen verschillende omgevingsinvloeden.
Greenman Agro verhoogt niet alleen de vruchtbaarheid van de bodem aanzienlijk, maar kan ook de biologische, chemische en fysieke toestand van de meest uiteenlopende bodems verbeteren. Het herstelt de microflora van de bodem, zorgt voor de aanwezigheid van nuttige bacteriën in voldoende aantallen, waardoor het behandelde gebied zijn vitaliteit en biologische activiteit terugwint.
Bijvriendelijk product.
Het product kan zelfs tijdens de bloei en gedurende het hele groeiseizoen worden gespoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *