Verzorging tomatenplanten

tomaten

Wantsen op de tomaten โ€“ zo voorkom je ze! ๐Ÿ…

De wants is een van de meest voorkomende plagen in onze tuinen en een van de gevaarlijkste vijanden in de landbouw, vooral omdat het erg moeilijk is om je ertegen te beschermen. Veel soorten groenten en fruit zijn niet veilig voor deze plaag, waaronder tomaten. Welke mogelijkheden hebben we om schade te voorkomen of te verminderen? Laten we eens kijken wat de wants aanricht op tomaten en hoe we ons ertegen kunnen beschermen. ๐Ÿ…
De wants behoort tot de zuigende insecten. De naam komt voort uit zijn voedingsgewoonten. Zijn monddeel is vergelijkbaar met een rietje, waarmee hij in het voedsel prikt en het vocht eruit zuigt. Dit doet hij ook bij tomaten, waarbij karakteristieke kleine stipjes op het oppervlak verschijnen op de zuigplekken. Een beschadigde tomaat is op zich niet gevaarlijk om te eten, maar de vruchten die te veel bezocht zijn, zullen slecht smaken en soms zelfs oneetbaar zijn. Dit komt doordat de wantsen verteringssappen in de vrucht injecteren, die helpen om de weefsels vloeibaar te maken, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om het op te eten. De smaak van deze verteringssappen veroorzaakt de onaangename smaak.
Wantsen zijn zeer taaie dieren, wat het moeilijk maakt om ze te bestrijden. Interessant is dat hoewel ze uit warmere klimaten komen, ze zich inmiddels zo goed hebben aangepast aan onze gematigde, koude winters dat ze deze zonder problemen kunnen overleven door zich terug te trekken in allerlei beschutte plekken: kelders, scheuren in deuren, afgelegen hoeken van schuurtjes, of zelfs tot 30 cm diep in de grond.

Hoe kan een wants schade aanrichten op tomaten?

Zoals eerder vermeld, onttrekt het dier tijdens het voeden vocht en voedingsstoffen aan de vrucht, wat op zichzelf al invloed heeft op de groei en smaak. Naast de witte stipjes is een ander kenmerkend symptoom de verharde schil, die bij aanraking wasachtig en plakkerig aanvoelt. Als het dier te veel van de vrucht zuigt, begint de prikplek te rotten, ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar ruikt ook niet bepaald smakelijk.
Naast het verzwakken van de vrucht en het verminderen van de kwaliteit, is het voeden van de wants ook gevaarlijk omdat het de kans op schimmel-, bacteriรซle en virale infecties aanzienlijk vergroot, die ofwel door het voeden van het dier worden overgedragen of gemakkelijker via de beschadigde vrucht binnenkomen.
Voor het versterken van de structurele sterkte van de plant bevelen wij ons product Greenman Agro aan, dat helpt bij het herstel en bij de voeding van de plant. Belangrijk! Onze producten zijn geen insecticiden, ze helpen alleen bij het versterken van de structuur van de plant en de voeding.

Levenswijze en voortplanting

Wantsen zijn niet alleen taaie dieren, maar planten zich ook snel voort. Een vrouwtje kan meer dan 100 eitjes leggen aan de onderkant van verschillende bladeren van planten, die zich kenmerken door kleine witte of gele bolletjes die dicht naast elkaar liggen. In de lente komen ze langzaam uit, het kan tot drie weken duren, terwijl het in de zomer slechts een paar dagen duurt. Het bereiken van hun volwassen grootte duurt echter nog een paar dagen langer. Tijdens de groei hebben ze verschillende kleuren, en de volwassen wants kan bijvoorbeeld het kenmerkende, volledig groene dier zijn.

Hoe kunnen we ons ertegen beschermen?

Bestrijding is behoorlijk moeilijk, daarom bestaan er zoveel verschillende trucs op internet โ€“ maar veel daarvan zijn vaak slechts oppervlakkig of ineffectief. Velen zweren bij sproeien, maar in het geval van deze plaag is het niet zo eenvoudig. Als de plant nog niet in bloei staat, kan je het proberen met zwavelhoudende middelen โ€“ maar er is geen duidelijk bewijs dat dit een zekere methode is. De meest effectieve bestrijdingsmiddelen tegen hen waren breed-spectrum zenuwgiffen, zoals organofosfaat esters โ€“ maar deze zijn schadelijk voor nuttige bestuivers en bieden slechts tijdelijk enige bescherming tegen de wants!
Natuurlijke methoden bleken effectief: bijvoorbeeld een van de beste mogelijkheden is om je planten af te dekken. Een geschikt materiaal hiervoor is bijvoorbeeld een hor (want het is belangrijk dat de plant nog steeds licht krijgt), maar velen verkopen ook met de hand gemaakte wantshorren, die praktisch kleine zakjes van netmateriaal zijn.
Een andere mogelijkheid, hoewel tijdrovender, is om simpelweg de aanwezige wantsen in de tuin te verzamelen. Het is de moeite waard om de onderkant van de bladeren en de stengels te controleren, op zoek naar eitjes. (Deze zijn karakteristieke kleine witte bolletjes in rijen.) Als het niet lukt om ze in het ei-stadium te vangen, kun je ook de volwassen exemplaren verzamelen. Het is belangrijk om elke dag een ronde door de tuin te maken, want zoals eerder vermeld, planten deze dieren zich zeer snel voort. De verzamelde wantsen kunnen snel gedood worden door ze in een bak met zeepsop te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *