Verzorging van Basilicum

Verse basilicum

Verzorging van basilicum

Basilicum is een van de populairste kruiden, vooral vanwege zijn culinaire waarde. Het is onmisbaar in Italiaanse gerechten, maar ook daarbuiten is het gebruik vrij veelzijdig. De echte smaak komt het best tot zijn recht als het vers is, daarom is het de moeite waard om het thuis te kweken, of dat nu in de tuin of op de vensterbank van de keuken is. Gelukkig is dit vrij eenvoudig. Hier laten we zien hoe je basilicum verzorgt.

Basilicum planten: Zaaien of planten?

Basilicum kan worden gezaaid of geplant. De zaden kunnen vroeg in het voorjaar binnen worden gezaaid, terwijl de zaailingen later in het voorjaar, na de vorst, buiten kunnen worden geplant. Voor beginnende tuiniers is de zaailing optie wellicht het meest voor de hand liggend. Mooie, kant-en-klare zaailingen zijn te koop bij tuincentra en zelfs in supermarkten.

 

Basilicum zaaien
Basilicum zaaien

De verzorging van basilicum begint met goede grond, dus het voelt zich goed in goed doorlatende, voedzame grond. Bovendien moet deze goed waterdoorlatend zijn. Als je basilicum in de winkel koopt, verpot het dan altijd. Als je meerdere planten zet, zorg dan dat er minstens 25-30 cm afstand tussen de basilicumplanten is, zodat ze luchtig kunnen groeien zonder elkaar te hinderen. De voedingsstoffen kun je tijdens het groeiseizoen aanvullen met meststof, maar het is ook goed om al bij het planten humusrijke grond te gebruiken – meng compost door de aarde!

Verzorging van basilicum: Licht- en temperatuurbehoefte

Voor de teelt van basilicum is veel zonlicht essentieel; het houdt ervan en kan er goed tegen, aangezien het uit mediterrane gebieden komt. Toch kan basilicum ook verbranden als de zon urenlang fel schijnt. De bladeren verbleken dan, worden bijna wit en papierachtig, en verliezen hun vochtgehalte. Op echt hete dagen is het dus de moeite waard om ze wat schaduw te geven. Zorg ervoor dat ze elke dag minstens 6-8 uur natuurlijk licht krijgen, ook als je ze binnen kweekt. Hierdoor houden ze ook van warmte en zijn ze zeer gevoelig voor vorst. In het voorjaar kun je de zaailingen pas buiten planten als de temperatuur stabiel rond de 20 graden ligt.

Voor de echte smaak moet je deze twee dingen absoluut garanderen!

Water geven

Basilicum houdt van veel water, zelfs op de heetste dagen moet je ervoor zorgen dat de grond altijd licht vochtig is! Jonge planten hebben in het begin meer water nodig. Volwassen planten moeten in de zomer, afhankelijk van de zon en de temperatuur, mogelijk dagelijks worden bewaterd.

Greenman Agro verbetert de bodemvruchtbaarheid, verhoogt de activiteit van het bodemleven, ondersteunt de vorming van humus en versterkt regelmatig de immuniteit van planten. In een pakket zijn ze nog voordeliger verkrijgbaar!

Ziektes en plagen

Basilicum is gevoelig voor bacteriële en schimmelziekten, die zich manifesteren als vlekken op de bladeren. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en een geschikte bodem. Onder de plagen worden vooral bladluizen, tripsen en spintmijten aangetrokken.

 

Snoeien en gebruik

 

Regelmatig snoeien is noodzakelijk, niet alleen voor de oogst, maar ook om de plant te stimuleren om bossig te groeien – dus steeds meer scheuten en smakelijke bladeren te produceren. De bladeren groeien in paren, en op de snoeiplek groeien meestal twee nieuwe scheuten, waardoor de plant snel bossig wordt in een paar weken. Het is belangrijk om het kenmerkende blad te onderscheiden van de zaadlobben, die geen sterke smaak hebben en vaak vanzelf afvallen. Snoei altijd net boven het eerste paar volwassen bladeren aan de stengel! Het is goed om de bloei te voorkomen, omdat dit de smaak

 

van de bladeren aantast, omdat de plant zich dan voornamelijk op de groei van bloemen zal richten. Afhankelijk van de grootte van de struik kun je dagelijks snoeien, zorg er alleen voor dat je de plant niet drastisch kaal maakt en geef hem altijd de tijd om te regenereren en nieuwe scheuten te vormen.

De bladeren van basilicum hebben de beste smaak in de zomer; met de komst van de herfst en koudere seizoenen wordt de smaak minder intens. Daarom oogsten velen in de zomer zoveel dat ze niet alles direct vers gebruiken, maar het drogen voor de wintermaanden.

Overwintering

In ons klimaat kan basilicum alleen binnenshuis overwinteren. Veel mensen kweken het echter als een eenjarige plant, snoeien het grondig in de herfst en kweken nieuwe zaailingen in het voorjaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *