Verzorging van Petunia’s: Zo blijven ze de hele zomer mooi!

Verzorging petunia

Verzorging van Petunia’s: Zo blijven ze de hele zomer mooi

Petunia’s zijn veelzijdige, spectaculaire bloemen die in veel verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, en daarom zijn ze populair. De verzorging van petunia’s is daarnaast niet al te ingewikkeld, maar vereist wel aandacht voor voldoende zonlicht, bodem en water! Met de juiste verzorging fleuren petunia’s onze tuin of balkon de hele zomer op en bloeien ze overvloedig, vooral als we ook aandacht besteden aan regelmatig snoeien.

Populaire soorten petunia’s

  • Petunia multiflora, oftewel de veelbloemige petunia: Deze produceert kleinere bloemen, maar in overvloed. Het is een robuuste soort die bestand is tegen grillige weersomstandigheden. Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, zoals wit, roze, rood, paars en blauwachtige tinten!
  • Petunia grandiflora, oftewel de tuinpetunia: Deze heeft grotere bloemen en is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar is gevoeliger voor regen en wind. Daarom is het goed om deze op een beschutte plek in de tuin te planten!
  • Petunia milliflora, oftewel de kleinbloemige petunia: Deze produceert kleinere bloemen, maar bloeit zeer mooi en overvloedig. Ideaal voor kleinere tuinen en balkons, en verkrijgbaar in verschillende kleuren.
  • Petunia surfinia, oftewel de hangpetunia: Als we deze groter laten worden, hangen de stelen en de bloemen naar beneden, vandaar de naam hangpetunia. Vooral een sieraad voor balkons.
  • Petunia kahuna, oftewel de kruipende petunia: Deze groeit relatief groot, ontwikkelt zich snel en bereikt snel zijn volwassen grootte. Door zijn “kruipende” eigenschap kan het een spannende versiering voor thuis zijn.
Verzorging petunia's
Verzorging petunia’s

Verzorging van petunia’s

Of we nu petunia’s buitenshuis, op het balkon of binnenshuis kweken, let op de volgende punten en het zal eenvoudig zijn!

Verzorging van petunia’s

  • Lichtbehoefte: Petunia’s houden van veel licht, dus plant ze op een zonnige plek waar ze dagelijks 6-8 uur direct zonlicht krijgen. Halfschaduw is echter het beste, zodat ze in de zomer beschermd zijn tegen de brandende zon.
  • Bodem: Goed doorlatende, voedzame grond is ideaal voor hen. We raden Greenman Floralia te gebruiken voor het stimuleren van prachtige bloei. Ze verdragen ook zand- en kleigronden goed, vooral als deze neutraal of licht zuur zijn (pH: 6.0-7.0).
  • Water geven: Regelmaat is essentieel! Petunia’s hebben regelmatig water nodig, vooral in warme, droge periodes. Voorkom dat de grond uitdroogt, maar laat het water niet stagneren, want overtollig vocht kan gemakkelijk wortelrot veroorzaken!
  • Snoeien: Verwijder dode bloemen om de plant aan te moedigen nieuwe bloemen te produceren. Verder kan je vormsnoei toepassen om ze bossig te laten groeien, maar doe dit liever na de bloei.
  • Plagen en ziekten: Ze zijn gevoelig voor bladluizen, maar binnenshuis zijn ze hiertegen redelijk beschermd. Controleer de onderkant van de bladeren regelmatig als je ze buiten kweekt! Ze worden vaak aangevallen door meeldauw of grijze schimmel, vooral in vochtige periodes. Bestrijd dit door het loof te dunnen en voldoende plantafstand te houden!
  • Voortplanting: Veel soorten petunia’s zijn verkrijgbaar in tuincentra, wat hun populariteit weerspiegelt. Velen proberen echter ook te zaaien (zaadjes zijn op veel plaatsen verkrijgbaar). Dit kan binnenshuis al in januari, behalve bij de kleinbloemige soorten, die je het beste begin maart zaait. Plant de zaailingen in de tweede helft van mei buiten, als de temperatuur constant rond de 15-20 graden Celsius ligt. Tot die tijd kweek je ze binnenshuis; als het nodig is, verpot de jonge zaailingen meerdere keren zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien!
Aanbieding!

Biologisch

Greenman FLORALIA

Vanaf: 10.95
Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *