Tips tegen rot bij tomaten

Tomaten rot
Rot bij tomaten wordt niet veroorzaakt door plagen of ziektes, maar door ongeschikte leefomstandigheden voor een gezonde groei. Dit is een teken van een tekort aan voedingsstoffen, wat niet per se duidt op een zieke plant. Zelfs een over het algemeen gezonde plant kan problemen ondervinden als het wortelstelsel niet in staat is om voldoende water en voedingsstoffen op te nemen.
Tomaten rot

 

Rot bij tomaten: Wat zijn de symptomen?

Het kenmerkende symptoom is een geleidelijk groeiende, bruine en vervolgens verzakkende vlek aan de onderkant van de vrucht. De bladeren geven vaak eerder een waarschuwing: ze krijgen een geelachtige tot bruine kleur, en na verloop van tijd beginnen de uiteinden te verdrogen en bruin te worden. Van dichtbij lijkt het aangetaste deel van de vrucht niet op “klassieke” rot, omdat het droog blijft. Het probleem kan zich voordoen voordat de vrucht volledig rijp is, zelfs als deze nog groen of halfrood is. Het probleem is dat, zodra het proces begint, het onomkeerbaar is. We moeten er dus op gericht zijn de andere vruchten te beschermen.
De symptomen kunnen zelfs al zichtbaar zijn bij de groei van de zaailing voor ervaren ogen: de groei van de scheut vertraagt of stopt, en wat wel groeit, is zwak en breekbaar. Bij het rijpen van de vruchten kan ook het verschil in grootte van de bessen een bijkomend symptoom zijn.

Oorzaken van rot bij tomaten

De primaire oorzaak is een tekort aan calcium. Tomaten hebben deze voedingsstof onmisbaar nodig voor een gezonde groei. Als de grond arm is aan calcium, veroorzaakt dit vroeg of laat problemen bij het rijpen van de vruchten; dit is bijna onvermijdelijk. Het is gedurende het hele seizoen noodzakelijk om het calciumgehalte aan te vullen, vooral bij voedingsarme grond.
Echter, het aanvullen van voedingsstoffen is slechts de helft van de oplossing. De grond kan nog zo rijk aan voedingsstoffen zijn, maar als de wortels van de plant deze niet goed kunnen opnemen en benutten, zal dat niet helpen. Dit komt door een slecht ontwikkeld wortelstelsel. Voor het ontwikkelen van een goed wortelstelsel en het aanvullen van voedingsstoffen raden we ons AGRO product aan.
Een calciumtekort kan ook veroorzaakt worden door externe factoren, zoals het weer. Te veel regen kan bijvoorbeeld de voedingsstoffen uit de grond spoelen, terwijl overmatige hitte en een verhitte bodem het moeilijk maken voor zelfs een gezonde plant om voedingsstoffen op te nemen.
Tomaten rot

Mogelijkheden voor preventie

 

  • Het is aan te raden om wisselteelt toe te passen in de tuin, als de ruimte dat toelaat. Zo krijgt de grond de tijd om te rusten en worden de zaailingen niet in voedingsarme grond geplant.
  • Het controleren van de pH-waarde van de grond is ook belangrijk: voor tomaten is een licht alkalische bodem (pH 6,5-7,5) het beste.
  • De mate en frequentie van het water geven worden bepaald door de samenstelling van de bodem, de afvoercapaciteit van water, de behoeften van de plant en natuurlijk ook het weer. Geef niet te veel water, want dat kan wortelrot veroorzaken, maar geef ook niet te weinig water, omdat de plant dan voortdurend gestrest zal zijn. Als je water geeft, doe het dan grondig, zodat het water ook de diepere lagen van de grond bereikt. Zo moedig je de plant aan om niet alleen in de bovenste lagen wortels te laten groeien, maar ook dieper in de grond. Dit voorkomt dat de plant in een droger periode moeilijk water kan opnemen.
  • Als je niet in staat bent om regelmatig water te geven, kun je een druppelslang gebruiken, die langzaam en gelijkmatig water op de grond laat druppelen, waardoor de grond grondig wordt bevochtigd. Je enige taak is dan om de slang op de kraan aan te sluiten en het water een paar minuten te laten stromen.
Dit bericht is gepost in Tuin. Bookmark de link.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *