Verzorging van de woestijnroos

Verzorging Woestijnroos

Verzorging van de woestijnroos – Een echte tropische bijzonderheid

De woestijnroos komt uit de tropen en subtropen en is een groenblijvende plant. Het is een zeer opvallende soort, gemakkelijk te herkennen aan zijn bijzondere bloemen en vorm. Veel mensen kweken hem zelfs als bonsaiboom, omdat hij met snoeien goed te vormen is en zijn grootte beheersbaar blijft.
Oorspronkelijk komt de plant uit vrij droge gebieden, wat duidelijk te zien is aan zijn aanpassingen: de dikke stam slaat voedingsstoffen en water uitstekend op, zodat hij geen problemen ondervindt tijdens drogere periodes. De vlezige bladeren dienen ook om zoveel mogelijk vocht vast te houden. Als de plant zich echt goed voelt, kan hij je zelfs belonen met bloemen die wit, geel, rood of roze kunnen zijn.
Als je hem niet als bonsaiboom kweekt, kan hij meer dan een meter hoog worden. Wees voorzichtig bij het snoeien en verpotten, gebruik handschoenen, want de gifstoffen in de plant kunnen de huid irriteren. Houd de plant uit de buurt van huisdieren, want het eten ervan kan gevaarlijk voor hen zijn.

Lichtbehoefte en water geven van de woestijnroos

Omdat de plant uit een woestijngebied komt, is het niet verrassend dat hij warmte en zonlicht goed verdraagt, en zelfs nodig heeft. Hij kan dagelijks meerdere uren zonlicht verdragen, vooral als je wilt dat hij bloemen voortbrengt.

De plant kan droogte verdragen, maar dat betekent niet dat je de hoeveelheid en frequentie van het water geven drastisch kunt verminderen. Laat de grond niet te lang volledig uitdrogen, maar houd hem ook niet constant vochtig. Als hij te weinig water krijgt, zal hij zich concentreren op overleven in plaats van op gezonde groei, wat de ontwikkeling stopt. In de winter, tijdens de rustperiode, zal de grond langzamer opdrogen, dus houd er rekening mee dat je minder vaak hoeft te wateren.

De plant voelt zich niet prettig in een kamer van rond de 15 graden Celsius. In een gemiddelde woning is het vaak rond de 20 graden, wat geen probleem zou moeten zijn, maar let erop dat je temperatuurschommelingen en tochtige plekken vermijdt.

Planten

Omdat de woestijnroos gewend is aan woestijnomstandigheden en stilstaand water verafschuwt, is het niet verrassend dat je bodemverdichting moet vermijden en een goed doorlatende grond moet kiezen (een grondmengsel voor cactussen en vetplanten kan ideaal zijn). Het kan zelden voorkomen dat de plant verpot moet worden. De woestijnroos is een type plant dat dit belastend vindt, en de eerste dagen of weken zal hij proberen zich aan de nieuwe omstandigheden aan te passen, wat veel energie kost. Schrik dus niet als de plant een tijdje zwak lijkt. Om de stress te verminderen, wordt het aanbevolen om bij het planten of water geven Greenman Agro te gebruiken.

Vermeerdering van de woestijnroos

Je kunt de woestijnroos vermeerderen door zaad of door stekken, maar voor beginnende tuinierders raden we aan om in plaats van te proberen te vermeerderen, een nieuwe jonge plant in de winkel te kopen. Het kweken uit zaad vereist ervaring en expertise, terwijl stekken gemakkelijk tot een zwakkere plant kan leiden.Verzorging Woestijnroos

Snoeien van de woestijnroos

Regelmatig snoeien is niet alleen belangrijk als bonsaiboom (ongeveer om de twee jaar, in de lente). Dit voorkomt dat de plant te lang wordt. Snoei ruim voor de bloei om de plant te stimuleren om te vertakken en nieuwe scheuten te vormen.

Ziekten en plagen

De woestijnroos is een sterke plant, dus de meeste problemen ontstaan door verkeerde verzorging. Te veel water geven kan leiden tot bladval, wortelrot of schimmelziekten. Binnen kunnen spintmijten en schildluizen een probleem vormen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *