Inheemse fruitbomen in de tuin: Welke moet ik planten?
Onze populairste fruitbomen zijn allemaal inheems in Nederland, en daarnaast is er een enorme variëteit om uit te kiezen. We hebben samengevat waarom het belangrijk is om het planten van niet-inheemse bomen in de tuin te vermijden.
Wat betekent het dat een boom inheems is?
Elke boom die al minstens tweeduizend jaar in Nederland aanwezig is zonder menselijke tussenkomst, wordt als inheems beschouwd. Gedurende deze tijd heeft de boom zich aangepast aan de lokale omstandigheden, het weer, de omgeving en de temperatuur. Hierdoor spelen ze een onmisbare rol in het behoud van het evenwicht in het lokale ecosysteem (zoals de zomereik). Het tegenovergestelde van inheems is exotisch, wat betekent dat deze bomen door menselijke tussenkomst naar ons land zijn gebracht.
Waarom kiezen voor inheemse soorten?
Zoals eerder vermeld, hebben inheemse soorten zich al aangepast aan het lokale klimaat en de omgevingsomstandigheden, en zijn ze daardoor veel weerbaarder dan exotische soorten. Dit betekent niet alleen dat ze zich beter voelen op verschillende bodemsoorten, maar ook dat ze beter bestand zijn tegen ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden. Bovendien is de kans veel groter dat ze een overvloedige oogst geven.
Inheemse fruitbomen – Welke boom moet ik planten?
Ons land biedt uitstekende omgevingsomstandigheden voor fruitteelt. In sommige regio’s heeft de fruitteelt een lange traditie, zoals de appelteelt in de Betuwe
Van appels zijn er in Nederland veel inheemse variëteiten, zoals de Elstar, Jonagold, Jonagored, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious, Goudreinet, Delcorf, Alkmene, Rubens, Junami en Kanzi. Ook peren hebben hier veel variëteiten, zoals de Conference, Doyenne du Comice, Triump de Vienne, Concorde, Gieser Wildeman. Van pruimen zijn er bijvoorbeeld de Reine Claude, Opal, Tragedie en Victoria.
Andere inheemse bomen voor de tuin – Welke boom moet ik planten?
Als je niet alleen aan fruit denkt, maar ook een sierboom wilt planten die generaties lang meegaat, is het ook de moeite waard om een inheemse soort te kiezen. Populaire inheemse soorten zijn bijvoorbeeld: beuk, haagbeuk, linde, eik, esdoorn, berk en wilg.
Andere inheemse soorten om te overwegen:
- De zomereik (Quercus robur) komt veel voor in onze bossen en wordt ook wel steeleik of inlandse eik genoemd. De kroon is onregelmatig en de takken zijn knoestig. Zomereiken worden rond de 20 meter hoog.
- De gewone of wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia) groeit eerst smal omhoog om later een min of meer ronde kroon te krijgen. De lijsterbes groeit redelijk snel uit tot 10-15 meter hoog en heeft een geveerd, grof gezaagd blad.
- De ruwe berk (Betula pendula), ook wel scherpe berk, zilverberk of gewone berk genoemd, heeft een opgaande groeiwijze en wordt tussen de 15 en 20 meter hoog. De kroon is open en smal ovaal met afstaande takken die aan het uiteinde afhangen.
- De grove den (Pinus sylvestris) is een groenblijvende naaldboom. De grove den komt voor op arme gronden, zoals zandgrond die zelfs enigszins zuur mag zijn. Gaat u zelf een grove den aanplanten, gebruik dan wel aanplantgrond in het plantgat. Deze bevat voedingsstoffen waardoor de den goed kan wortelen. De hoogte wordt ongeveer 20 meter.
Aanbevelingen voor het planten
Bij het planten wordt ook aanbevolen om Greenman Agro toe te passen, verdund in een concentratie van ongeveer 1%, en overvloedig water te geven.