Bescherm je tuin bij veel regen!

Regen in de tuin

Hoe bescherm je je tuin tijdens periodes van veel regen?

Veel regen kan je tuin voor flinke uitdagingen stellen. Denk aan overstromingen, verdichte grond en beschadiging van de wortels van je planten. Om je tuin te beschermen tegen de schadelijke effecten van overtollig water, is het belangrijk om de juiste maatregelen en onderhoudstechnieken toe te passen. In dit blog bespreken we hoe je ervoor kunt zorgen dat je tuin ook in regenachtige tijden blijft bloeien!

Regen in de tuin

 

1. Beschermende bespuiting in de herfst

Normaal gesproken is het niet handig om tijdens regen te sproeien, omdat de spuitvloeistof niet goed op de planten blijft zitten. Toch kunnen regenachtige periodes ziekteverwekkers in de hand werken. Een product zoals Greenman Agro kan zelfs na regen of in bewolkte omstandigheden gebruikt worden. Meng 4-5 dl Greenman Agro met 10 liter water en gebruik het als een spoelmiddel. Het is ook nuttig om dit gedurende het jaar 4-6 keer toe te passen, waarbij een lichtere oplossing van 2-3 dl/10 liter water voldoende is.

2. Zorg voor een goede waterafvoer

Een van de belangrijkste stappen om problemen door regen te voorkomen, is het verbeteren van de waterafvoer van de grond. Voeg compost of organisch materiaal toe om de structuur van zanderige of kleiachtige grond te verbeteren. Dit helpt bij de afvoer van water en bevordert de luchtcirculatie in de bodem.

Tips voor betere waterafvoer:

  • Composteer:Het toevoegen van compost aan de grond helpt water beter weg te laten lopen en voorkomt plasvorming. Met een product zoals Greenman Compost kun je hoogwaardige compost produceren zonder te hoeven omdraaien.
  • Verhoogde plantenbedden: Als je tuin vaak vol water loopt, kan het handig zijn om verhoogde bedden aan te leggen. Zo blijven de wortels van je planten niet te lang onder water staan.
  • Waterafvoer geulen: Bij ernstige waterproblemen kun je overwegen om afvoerkanalen aan te leggen die overtollig water wegleiden uit kwetsbare delen van je tuin.

3. Mulchen voor bodembescherming

Mulchen is een effectieve manier om bodemerosie te voorkomen. Tijdens zware regenval kunnen voedingsstoffen uit de grond spoelen en kan de bodem verdichten. Door de grond te bedekken met mulch, bescherm je de bodem, behoud je vocht en regel je de temperatuur. Gebruik ook microbiologische middelen om schadelijke bacteriën en schimmels te voorkomen.

Voordelen van mulchen

  • Behoud van voedingsstoffen:Mulch voorkomt dat voedingsstoffen uit de bodem weggespoeld worden.
  • Minder onkruid:De mulchlaag onderdrukt onkruid, waardoor je planten minder concurrentie hebben.
  • Bodem blijft luchtig:Onder de mulch blijft de bodem los, wat helpt bij een betere afvoer van water.

4. Gebruik regenwater slim

Het water dat tijdens regenbuien overtollig is, kun je hergebruiken. Door regenwater op te vangen, heb je in droge periodes een duurzame oplossing voor de bewatering van je planten. Dit kun je eenvoudig doen met een regenton of watertank.

Voordelen van regenwateropvang:

  • Lagere kosten:Je kunt het opgevangen water gebruiken om te bewateren, wat helpt om op je waterrekening te besparen.
  • Milieuvriendelijk:Door regenwater te hergebruiken, verminder je verspilling en draag je bij aan duurzaamheid.

5. Kies de juiste planten

Selecteer planten die goed tegen natte omstandigheden kunnen, vooral als je tuin vatbaar is voor waterophoping. Let op de natuurlijke waterafvoer in je tuin en plaats de planten op de juiste plekken.

Aanbevolen planten:

  • Bomen en struiken die van vocht houden: Wilgen, moerascipressen en hortensia’s zijn goede keuzes.
  • Vaste planten voor vochtige grond:Planten zoals irissen, moerashibiscus en Siberische lis doen het goed in natte bodems.

6. Blijf je tuin goed onderhouden

Tijdens regenachtige periodes is het cruciaal om je tuin goed in de gaten te houden. Controleer regelmatig de staat van de grond, houd afvoerkanalen schoon en let op de gezondheid van je planten.

Waar moet je op letten?

  • Controleer waterstromen:Houd afvoersystemen vrij van verstoppingen om waterophoping te voorkomen.
  • Controleer de planten: Te veel water kan wortelrot veroorzaken, dus controleer regelmatig de wortelzone van je planten.

Conclusie

Hoewel veel regen een uitdaging kan zijn voor je tuin, kun je met de juiste maatregelen en een goede waterafvoer de schade beperken. Door preventief onderhoud, het slim gebruik van regenwater en het kiezen van de juiste planten, blijft je tuin gezond, zelfs tijdens de natste periodes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *