Bomen planten in de herfst: Basisprincipes en tips

bomen planten

Bomen planten in de herfst: Basisprincipes en tips

Het planten van een boom is niet alleen een goed idee vanwege de vruchten of esthetische waarde, maar ook omdat het een van de belangrijkste elementen is voor het behoud van de biodiversiteit. Ongeacht het doel waarvoor je een boom plant, zijn er enkele basisregels die je moet volgen!

Welke boom moet ik planten?

De eerste stap is het kiezen van het ideale boommateriaal. Het is belangrijk om na te gaan of de boomsoort inheems is in de regio en geschikt is voor het gematigde klimaat in ons land. Hoewel veel niet-inheemse bomen hier kunnen overleven, is de kans op het succesvol planten van een gezonde boom met een hoge opbrengst veel groter wanneer je een soort kiest die van nature gedijt in een gematigd klimaat. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke omgevingsbehoeften van de boom, zoals de verwachte grootte, de bodemkwaliteit en -samenstelling, de waterdoorlatendheid, de hoeveelheid zonlicht, bescherming tegen extreme weersomstandigheden en de aanwezigheid van plagen en ziektes. Als je een kleine tuin hebt en ook andere planten wilt kweken, is het belangrijk om te weten dat sommige boomsoorten geen andere planten toelaten in hun directe omgeving, zoals walnoten- en bepaalde dennenbomen.

bomen planten

Waar moet ik de boom planten?

Je moet zorgvuldig plannen waar je de boom in je tuin plant, want een boom is een investering voor de lange termijn, vaak voor jaren of zelfs generaties. Soms moet je de indeling van de tuin aanpassen aan de grootte van de boom, en je moet ook rekening houden met omliggende gebouwen, hangende kabels, of dat de boom niet te dicht bij de erfgrens komt te staan (volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens of schutting worden geplant).

Bomen planten in de herfst: Wanneer is het ideaal?

Het is meestal het beste om te beginnen met planten na het vallen van de bladeren en vóór de eerste vorst. Voor fruitbomen geldt dat je ze zo vroeg mogelijk moet planten, zodat ze zich kunnen vestigen en hun wortels kunnen ontwikkelen.

Waarom is het aanbevolen om Greenman-producten te gebruiken bij het planten?

Greenman AlgiNova biedt de planten een rijke toevoer van voedingsstoffen. Dit product, dat gebaseerd is op natuurlijke ingrediënten, bevat een hoge concentratie aan organische en minerale stoffen en is zeer effectief voor bodemverbetering en het vergroten van de opbrengst. Greenman Agro verbetert de vruchtbaarheid van de bodem, stimuleert de activiteit van het bodemleven, bevordert de vorming van humus en versterkt regelmatig de immuniteit van planten. Greenman AlgiCell, een uniek ontworpen product met holle buisjes, fungeert als een irrigatie- en bodemconditioneringssysteem dat planten langdurig voedt.

Stap voor stap een boom planten in de herfst

Als je de ideale boomsoort en locatie hebt gekozen, kun je beginnen met het planten. (Koop de jonge boom bij een kwekerij.) Het plantgat moet minstens twee keer zo breed en diep zijn als de wortelkluit van de jonge boom. Maak de grond goed los voordat je plant, zodat de wortels zich gemakkelijk kunnen vestigen en groeien. Verwijder de boom voorzichtig uit de pot en snoei eventuele zieke wortels weg. Meng de aarde met wat humus of voedingsrijke grond en geef de jonge boom goed water na het planten. Zorg ervoor dat de boom goed ondersteund wordt met een paal als hij nog wankel is, en bescherm hem tegen de eerste vorst met een laag mulch rond de stam.

Veelvoorkomende fouten bij het planten van bomen

  • Onvoldoende planning van de locatie, waardoor de boom te dicht bij gebouwen of schuttingen komt te staan.
  • Een te klein plantgat, waardoor de wortels moeilijk kunnen groeien.
  • Overmatig gebruik van mulch, wat kan leiden tot rotting van de stam.
  • Het planten van een boom onder de dakgoot, waardoor je de watergift niet goed kunt beheersen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *