Ziekten en plagen van de roos

Rozen plagen

Rozen zijn vatbaar voor veel ziekten, maar meestal worden de meeste problemen veroorzaakt door schimmels en plagen. Leer ze allemaal kennen, zodat je ertegen kunt optreden!

Bij ziekten van de roos is preventie essentieel door regelmatig en zorgvuldig te snoeien en door dode en zieke delen te verwijderen en te vernietigen. Het is ook de moeite waard om al bij het planten na te denken over een plek waar er een goede luchtcirculatie is, halfschaduw en waar de grond vochtig kan worden gehouden, maar ook goed doorlatend is. Op deze manier kunnen de meeste problemen zelfs met een redelijke kans worden voorkomen!

Zwarte vlekken
De symptomen van zwarte vlekken zijn onder andere de verschijning van kleine zwarte vlekken op de bladeren. Naarmate de ziekte vordert, worden de bladeren geel en vallen ze af. Dit komt vooral voor in regenachtige, vochtige periodes. Vaak verspreidt het zich van de gevallen, zieke bladeren naar de onderste en vervolgens naar de bovenste delen van de roos. Daarom is een van de beste verdedigingsmethoden het zo snel mogelijk verwijderen van de geïnfecteerde bladeren. Daarnaast moet je je rozenstruik zodanig snoeien dat er de beste luchtcirculatie tussen de bladeren mogelijk is.

Meeldauw
Het verschijnen van meeldauw op de rozenstruik lijkt sterk op hoe het op andere planten voorkomt: er ontstaat een kenmerkende witte, poederachtige laag op de bladeren, die zich ook kan verspreiden naar de stelen en knoppen. Onbehandeld kan het een aanzienlijke invloed hebben op de hoeveelheid bloemen. Om dit te voorkomen, moet je ook zorgen voor een goede ventilatie van de bladeren en de geïnfecteerde bladeren onmiddellijk bij de eerste verschijning verwijderen.

Grauwe schimmel (Botrytis)
Grauwe schimmel is, naast meeldauw, een van de meest voorkomende ziekten van onze rozenstruik. Struiken die niet regelmatig worden gesnoeid, zijn er ook gevoeliger voor, omdat de schimmel zich gemakkelijker verspreidt in vochtige, regenachtige periodes tussen de bladeren. Botrytis heeft de neiging om de bloemknoppen aan te vallen, die vaak niet eens open gaan en in gesloten toestand afsterven. Zelfs als ze openen, worden de bloemen bedekt met schimmel.

Roestziekte
Als de vlekken bruin-rood of oranje zijn op de bladeren, kan roestziekte verantwoordelijk zijn voor de vlekken. Probeer al bij de eerste tekenen in te grijpen door de geïnfecteerde delen te verwijderen!

Mozaïekvirus
Groen-gele mozaïekvormige verkleuring van de bladeren wijst op de aanwezigheid van een virus. Naarmate de ziekte vordert, kunnen de bladeren vervormen. De plant kan in groei achterblijven, de bloemen kunnen in aantal afnemen of zelfs volledig uitblijven. In ernstige gevallen kan de rozenstruik volledig uitdrogen. Deze ziekte wordt vaak verspreid door plagen, dus het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de bestrijding ervan als je rozenstruiken kweekt!

Greenman Floralia wordt aanbevolen voor het versterken van het immuunsysteem van rozen en voor het versterken van de gehele plant en zijn wortelstelsel.

Waar is Floralia goed voor?

  • Bevordert de bloei
  • Versterkt het immuunsysteem van de plant met behulp van nuttige bacteriën
  • Zorgt voor een diep groene kleur van de bladeren
  • Verbetert de kwaliteit van de grond
  • Zorgt voor voortdurende voedingsstoffen
  • Versterkt de wortels en scheuten van de bloem

Veelvoorkomende plagen van rozen

Rozenbladwesp
De aanwezigheid van de rozenbladwesp is het meest opvallend op de bladeren, die buisvormig oprollen, geel worden en uiteindelijk afvallen. De opgerolde bladeren zijn het gevolg van de larven van de bladwesp, die zich hier ontwikkelen en de bladeren opeten.

Rozenbladluis
Gele vlekken verschijnen op de bladeren, die na verloop van tijd steeds dichter worden – dit duidt op schade door bladluizen. Zowel de larven als de volwassen exemplaren veroorzaken het probleem door de sappen uit de bladeren te zuigen, waardoor deze verzwakt raken.

Rozenbladluis volwassen exemplaar (Foto: http://bugguide.net/node/view/476329)

Bladluizen
Bladluizen vallen, zoals bij veel andere planten, eerst de jonge bladeren en scheuten aan. Door het zuigen van de plant trekken ze voedingsstoffen weg en verzwakken ze de plant. Als ze geïnfecteerd zijn, kunnen ze ook ziekten verspreiden. Tijdens het voeden scheiden ze een kleverige substantie uit, honingdauw genaamd, die de omringende bladeren een glanzend uiterlijk geeft.

 

 

Bladsnijderbij
Deze plaag komt niet alleen voor bij rozen, maar bijvoorbeeld ook bij seringen. De bladsnijderbij knaagt aan de randen van de bladeren en gebruikt deze om een nest te bouwen. Het is eigenlijk een bestuiver, dus van alle genoemde plagen is dit de vriendelijkste.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *