Tuinverzorging bij droge zomers

Wat te doen bij extreme droogte?

Droge zomers: Hoe beschermen we ons tegen droogte?

Zoals het klassieke gezegde luidt, hebben boeren vier hoofdvijanden: de lente, de zomer, de herfst en de winter. Zoals bij elk gezegde zit er veel waarheid in, maar we kunnen het beter vertalen als: de geteelde planten staan voortdurend onder stress. Met de droogteperioden moeten we inmiddels rekening houden, en we kunnen ons hiertegen beschermen door de bodem, de wortels van de planten voor te bereiden en hun algemene stressbestendigheid te verbeteren.
Het door droogte veroorzaakte watertekort is een van de ernstigste milieuproblemen die de landbouwproductie in veel regio’s beperken. Het is bekend dat nuttige micro-organismen, die in en rond de wortels van planten leven, aanzienlijke directe en indirecte hulp bieden bij het verminderen van biotische en abiotische stressfactoren.
Greenman Agro kan helpen bij zowel de verbetering van het bodemleven en de eigenschappen van de bodem als bij de versterking van het regeneratievermogen en de weerstand van wortels en planten. Droogte kan vaak zulke omstandigheden creëren dat de hele oogst verloren gaat. Onder normale omstandigheden heeft ons product een opbrengstverhogend effect, maar in extreme gevallen kan het de zwaarste schade voorkomen.

Tegen droogte

Tips voor droogteperiodes in kleine tuinen.

Tijdens droogte vereist besproeiing bijzondere aandacht voor efficiënt watergebruik. Hier zijn enkele suggesties voor het optimaliseren van de besproeiing onder droge omstandigheden:

1. Ochtend- of avondbesproeiing: Besproei in de vroege ochtend of late avond wanneer de verdamping lager is, zodat er minder water in de lucht verloren gaat. De ochtend heeft de voorkeur, omdat de lagere luchtvochtigheid de kans op infecties vermindert.
2. Druppelirrigatie: Gebruik druppelirrigatiesystemen die water direct aan de wortels van planten leveren, waardoor verdamping en waterverlies worden geminimaliseerd en de omgeving minder vochtig wordt.
3. Bodembedekking (mulchen): Bedek de bodem met mulch om het vocht in de bodem te behouden, verdamping te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren.
4. Voedingsstoffen aanvullen: Zorg voor de juiste voedingsstoffen voor de planten, zodat ze beter bestand zijn tegen de effecten van droogte. Goed gevoede planten benutten water efficiënter.
5. Bodemvochtigheid monitoren: Controleer regelmatig het vochtgehalte van de bodem om de optimale besproeiingstijdstippen en -hoeveelheden te bepalen. Voor besproeiing bevelen wij ons Greenman Agro product aan om de opname van water en voedingsstoffen te ondersteunen.
6. Planten van waterbesparende variëteiten: Plant variëteiten die beter bestand zijn tegen droogte en minder water nodig hebben.
Deze maatregelen helpen om de gezondheid en productiviteit van planten tijdens droogteperiodes te behouden, terwijl het waterverbruik wordt geminimaliseerd.
Sproeien
Sproeien in de ochtend

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *