HOE KWEEK JE RESISTENTE PLANTEN IN JE TUIN?

Het ontwikkelen van een sterke weerstand is niet alleen belangrijk wanneer je een biologische tuin onderhoudt.

In eerdere blogs hebben we al verschillende onderwerpen behandeld. Nu delen we welke natuurlijke methoden er zijn om gezonde planten te behouden.

Biodiversiteit

De betekenis van een rijke biodiversiteit kunnen we niet genoeg benadrukken. Het is het eerste en belangrijkste tijdens het groeiproces van een plant. In de natuur heeft alles zijn eigen specifieke plaats en functie. Daarom is het tijdens het aanleggen van je tuin het beste om je te concentreren op het creëren van een biodiverse omgeving in plaats van alleen maar te focussen op de “onnodige” planten. Wat betekent dat?

Het betekent niet zomaar lukraak planten in de tuin zetten en ze willekeurig laten groeien.

  • Het gaat erom dat we plantengemeenschappen creëren die elkaar ondersteunen in hun groei. Dit omvat niet alleen het leveren van voedingsstoffen, maar ook het op afstand houden van verschillende plagen.
  • We ondersteunen hierbij de aanwezigheid van organismen die voor ons van belang zijn.

Dankzij klimaatverandering ervaren we al jaren het meest onvoorspelbare en wisselvallige weer. Het kan midden in de lente nog sneeuwen, terwijl je in de herfst alleen een T-shirt nodig hebt.

We moeten het systeem van aanbevolen beplanting aanpassen aan deze verschuivende seizoenen. Als we niet willen dat de levenscyclus van onze planten drastisch wordt verkort of dat ze niet bestand zijn tegen de weersomstandigheden, moeten we het kiemproces serieus nemen.

Interacties

Voor een resistente plant is een voedingsrijke bodem essentieel. Hiervoor zijn in tuincentra allerlei supplementen te koop. Het beste is echter om een gesloten kringloop te creëren en precies te weten hoe dat werkt. Compost is hiervan een typisch voorbeeld, omdat het dient als natuurlijke meststof die waardevolle voedingsstoffen uit organisch afval vormt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *