HET AFVAL IN UW TUIN HEEFT WAARDE. GEBRUIK HET!

De E-Mission Naturschutzverein verwijst naar een Zwitsers onderzoek. Volgens dit onderzoek worden bij het verbranden van een grote hoeveelheid tuinafval en bladeren net zoveel schadelijke stoffen vrijgegeven als wanneer 250 bussen 24 uur lang non-stop zouden rijden. Als je echter je afval als waardevol beschouwt, bescherm je niet alleen de atmosfeer tegen vervuiling, maar ook je gezondheid. Laten we dus eens kijken naar de mogelijkheden die we hebben.

Waarom moet het verbranden van tuinafval gereguleerd worden?

Bij het verbranden van 50-100 kg tuinafval ontstaat koolmonoxide en andere gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen die ook schadelijk zijn voor onze longen.

Het komt vaak voor dat bij tuinafval ook huisvuil wordt gevonden, waarbij bij verbranding nog meer schadelijke gassen vrijkomen.

Het verbranden van bladeren is dus niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook een verspilling, aangezien een aanzienlijk deel van het afval composteerbaar zou zijn en ook waardevolle voedingsstoffen bevat.

Daarom zou je naar onze mening de waarde moeten zien in je tuinafval, dat hergebruikt kan worden.

Tuinafval bestaat uit organische stoffen die composteerbaar zijn. Het verbranden ervan is dus een verspilling.

Oké, wat zijn dan de opties?

Het is geen grote verrassing: het geheim zit in composteren!

Voor goede compost en voedzame humus heb je zowel groen als bruin afval nodig. Het goede nieuws is dat we in de herfst en winter veel van beide tot onze beschikking hebben. Takken en bladafval zijn rijk aan koolstof en in vermalen vorm vormen ze de ideale basis voor perfecte compost.

Vind je dit veel? In de lente en zomer hebben we vaak juist een tekort aan bruin afval, dus het is de moeite waard om vooruit te plannen en het op te slaan!

Alleen blad is al een grote hulp

Zelfs een stapel verzameld blad is al voldoende, omdat het zonder warmteproductie en speciale zorg tot nuttige stoffen afbreekt. Je hoeft het alleen maar in een hoek te vegen en ervoor te zorgen dat het niet uitdroogt. Na een paar maanden krijg je dan voedzame humus.

Natuurlijke bescherming: Mulch

Goede mulch heeft vele unieke eigenschappen. Het voorkomt dat onkruid gaat groeien en houdt de grond vochtig. Met vermalen bladeren creëren we dus niet alleen deze natuurlijke bescherming, maar zorgen we er ook voor dat voedingsstoffen vrijkomen door het afbreken van de bladeren. Deze kun je dan ook gebruiken in je bloempotten.

Heb je nog meer milieuvriendelijke ideeën over wat je allemaal met tuinafval kunt doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *