ONKRUID ZEGT IETS OVER DE TOESTAND VAN UW BODEM

Heb jij een hekel aan onkruid? Hoewel sommige soorten de bodemtemperatuur kunnen beïnvloeden, zijn ze eigenlijk heel goed als groenbemester omdat ze veel mineralen bevatten, net als andere planten die je kweekt. Ook vertellen ze veel over de toestand van de grond.

Met onkruid kun je zien of je grond zuur of basisch is. Ook vertelt onkruid ons of planten in de buurt sterven door plagen of ziektes, zonder dat je een bodemmonster in het laboratorium hoeft te laten analyseren.

Hoe kun je de tekens lezen?

Er is onkruid dat lijkt op gras of op gekweekte planten. Door te onderzoeken of te oefenen kun je snel leren om de verschillende soorten van elkaar te onderscheiden. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe onkruid uitstekende en natuurlijke waarschuwingssignalen kan zijn.

Het eenjarige struisgras

Dit is een veel voorkomend onkruid dat lijkt op gras en groeit in knopen. Het kan overleven in ondiepe grond waar gekweekt gras niet kan groeien. Je vindt ze vaak langs stoepranden of in harde grond waar andere gekweekte planten geen wortels kunnen krijgen.

De rechtopstaande zuring

Zuring heeft brede, hartvormige bladeren en gele bloemen. In de tuin vind je vaak een soortgelijke soort, de hoornzuring. Dit onkruid wijst op een lage vruchtbaarheid van de grond.

Zoete grassen of zegge

Dit is een langlevend onkruid dat veel lijkt op gras en rode, paarse of groene bloemen heeft. Als je dit soort bewoners in je tuin vindt, betekent dit dat de pH-waarde van de grond erg laag is.

Canadees kruiskruid en Amerikaans bitterkruid

Dit zijn onkruidsoorten die wijzen op de verwaarlozing van je tuin. Als beide planten in je tuin hoog groeien, ongeveer 30 cm hoog, dan is je gras niet gemaaid. Door regelmatig onderhoud en maaien voelen ze zich ongemakkelijk en sterven ze af.

Ken je nog andere soorten onkruid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *