EGELS ZIJN COOL! BESCHERM ZE!

Egels zijn trouwe bezoekers van onze tuinen en zijn behulpzaam, omdat ze slakken en andere plaagdieren in de tuin vernietigen. Tijdens het verzorgen van onze tuin kunnen we ze echter in groot gevaar brengen. Let daarom alsjeblieft op ze!

Egels vinden het heerlijk om hun nest tussen een grote hoop bladeren of takken te maken om daar te overwinteren. Daarom moeten we in de lente tijdens het tuinieren rekening houden met de aanwezigheid van egels. Vooral als we de bladeren opruimen of willen verbranden.

Het grootste probleem is echter dat egels geen vluchtstrategie hebben zoals andere diersoorten. Wanneer ze bedreigd worden, beschermen ze zich door zich op te rollen. Deze beschermingsmethode is perfect tegen roofdieren, maar niet tegen hooivorken, schoppen of vuur.

Daarom moet je op de volgende dingen letten:

  • Tuinafval moet voorzichtig, laag voor laag, niet met een scherp gereedschap worden opgeruimd.
  • Het beste is om de hoop met handschoenen handmatig door te zoeken en als je er zeker van bent dat er geen sporen van onze stekelige vrienden tussen het blad te vinden zijn, kun je efficiënter gereedschap gebruiken.
  • Als je een egel vindt, laat hem dan met rust ontwaken uit zijn winterslaap. Verplaats hem niet naar een andere locatie en verwijder het beschermende groenafval niet van hem! Van mei tot juni kunnen zelfs hele egelfamilies zich in het blad verstoppen!
  • Heb je een vijver? Wist je dat egels van water houden en uitstekende zwemmers zijn? Daarom moet er bij de vijver een plek zijn waar de egels gemakkelijk uit het water kunnen kruipen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *